Адрес: гр. Стара Загора, ул. Христо Ботев 92, етаж 4
тел.: +359 42 633 054
E-mail: office@bgwebart.com; Skype: bgwebart
Контакти
Website за теб
Кариери
Кариери

BgWebArt.com начало
Потребители
Какво е уеб дизайн?

В българския език, думата дизайнер най-често се свързва с понятието художник, а думата дизайн - с художествено оформление на дадено изделие. Истинското значение на думата дизайн в английския език, от който тя идва, е доста по-различно. Тук дизайнът се превежда с понятия като замисъл, проектиране и планиране. Художественото оформление е само малка, при това не най-съществената част от дизайна. Оттук идва и погрешното възприемане у нас на уеб дизайна като художествено оформление на уеб сайтове. Естествено, в уеб дизайна има и художествено оформление. Дизайнът обаче се простира далеч извън чисто визуалното представяне на уеб страниците.
Да останат невидими, за много графични дизайнери често е непосилна задача! В резултат на това, Интернет пространството се запълва с красиви, но неразбираеми, нефункционални, трудно използваеми и затова неефективни сайтове. Сайтове, чиято основна функция е да говорят за графичните способности на техните дизайнери, а клиентите, в много случаи прекалено късно осъзнават, че са дали парите си, за да рекламират чужда стока - тази на уеб дизайнерите си.


Какво е Блог?

Блогът (съкратено от английското weblog) е вид уеб сайт, където се пише както в дневник, а новите попълнения са в обратен хронологичен ред. Блоговете често предлагат коментари или новини за определена тема: храна, политика или местни новини; други служат като лични дневници. Типичният блог съдържа текстова част, снимки или рисунки, връзки с други блогове и уеб сайтове, които по някакъв начин са обвързани с общата тематика на блога. Като цяло този вид уеб сайтове акцентират главно върху текста, но има и такива, които обръщат по-голямо внимание върху фотографията, аудио или видео файлове. В английския език думата blog се използва и като глагол, когато се прави ново попълнение.


Какво е Търсачка?

Търсачката е база от данни, съдържаща уеб сайт адресите на стотици хиляди страници, които изпълняват предварително зададена програма.Тя търси уеб страници, свързани с ключови думи и показва резултати под формата на хипервръзки към уеб сайтове.
Следните 7 търсачки са най – използвани :
1. Google 55.2%
2. Yahoo 22.1%
3. MSN Search 9.6%
4. AOL Search 3.8%
5. Terra Lycos 2.6%
6. Altavista 2.2%
7. Askjeeves 1.5%


Какво е Уеб Брояч?

Уеб брояч или брояч на посещенията компютърна програма, която отчита броя на посетителите достъпили дадената уеб страница. Веднъж поставени, тези броячи увеличават стойността си с 1 всеки път, когато уеб страницата е заредена в браузъра.
Числата често се визуализират като продълговата цифрово изображение или текст. Изображенията могат да бъдат с различни шрифтове или стилове. Броячът често е придружаван от датата, на която последно е бил нулиран.
Уеб брояча не е софтуер, на който може да се разчита. Може да бъде направен така, че да започне броенето от голямо число и да създава илюзията, че сайта е много популярен и посещаван.


Какво е RSS?

Технологията RSS (Really Simple Syndication) Ви позволява да се абонирате за новини и актуална информация от различни интернет страници, предлагащи тази услуга. Актуалната информацията е достъпна за Вас чрез адрес на RSS поток (RSS Feed), публикуван от интернет сайт. Обикновено, сайтовете поставят изображение за наличието на RSS услугите. Достатъчно е само да запишете адреса на този поток в RSS четеца си.
RSS четците предоставят възможност за следене на няколко потока едновременно. Това пести време и е удобно за потребителя. Необходимо е единствено да отворите четеца и с едно щракване можете да прочетете всяка новина от сайтовете, за които сте се записали.


Какво е Банер?

Банерът е статична или анимирана рекламна форма /картинка/, която при кликване върху нея отвежда потребителите към подадения от клиента интернет сайт.


Какво е Редизайн?

Редизайнът е процес, при който съдържанието на вече изграден уеб сайт се преработва с цел подобряване на неговия вид и полза. Оптимизацията на уеб дизайна се извършва чрез анализ и преработка на съществуващия вид в друга визия, която е адекватна на световните уеб стандарти.
Добре е да се оптимизира както структурата, така и дизайна на уеб страниците. Така уеб сайта ще излиза на предни позиции при търсене (ще има по-висок ранг в търсещите машини като google, yahoo). Това, от своя страна, води до увеличаване броя както на посещенията, така и на потенциалните бизнес клиенти.


Какво е Хостинг?

Хостинг - това е физическото пространство, където се помества уеб сайтът Ви в интернет. Понятието "хостинг" произлиза от думата "host" в английския език и буквално преведено означава — домакин, стопанин, съдържател.
Има мощни компютри, свързани в глобалната мрежа чрез широколентови канали, които позволяват бърз и безпроблемен достъп до Вашия ресурс. Тези компютри се наричат сървъри. Освен голямата мощност, те притежават и огромен обем памет, където може да бъде разположен Вашият сайт.


Какво е Домейн?

В Интернет домейнът (domain name) е уникално име, което сочи към дадена интернет страница. Названието произхожда от английската дума domain - област, територия, сфера, обсег. В интернет не могат да съществуват 2 напълно еднакви домейна (имена на уеб сайтове).
Всеки уеб сайт в интернет отговаря на даден IP-адрес. IP-адреса всъщност е адресния номер на компютъра, върху който физически е разположен сайта. IP-адресите представляват поредица от цифри подобно на телефонен номер, например 213.45.78.5, 85.128.60.178 и т.н. Но понеже е трудно хората да запомнят всички тези цифри е въведена ситема за домейн имена. Например домейн името BgWebArt.com е аналогично на IP-адрес 83.148.104.3.Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!